Bestandsplanen er utarbeidet for en periode på 3 år, fra 2011 – 2013.
Normalt lages en bestandsplan for et stort område som gjerne består av mange vald, men siden valdet i fjor ble oppfordret av kommunen om å lage en bestandsplan, bestemte årsmøtet 2011 å nedsette en gruppe bestående av følgende personer: Arne-Kåre Berg, Per Molin, Eldar Jørgensen og valdansvarlig Kirsten Slagstad som skulle skrive og levere inn til kommunen en 3-årig bestandsplan.
Bestandsplanområdet
Sandsøy er i sin helhet ca. 11 km2. En fast elgstamme ble etablert på midten av 1990-tallet. Fram til da, var det bare observert elg som streifere. Det har ikke vært gjennomført telling på øya, men elgstammen har økt betraktelig, spesielt de 5-6 siste årene. En ettermiddag i fjor høst var det observert 48 elg på forskjellige plasser på Slagstad.
Vårt bestandsplanområde er for ett vald, og ligger på Sandsøy. I 2006 ble det av jordstyret regnet ut at valdet da var på 8800 daa. Etter at flere grunneiere meldte seg ut av valdet i fjor, ble valdet redusert til ca. 7300 daa. (Viser til vedlagt liste over utmeldte 2010). Tellende areal er her all utmark samt myr og skogsareal som er på innmarka. Viser til § 8a i Hjorteviltforskriften:
”For elg, hjort og rådyr skal kommunen regne som tellende areal: Skogareal og myr under skoggrensa. Med skogareal menes både produktiv og uproduktiv skog, og både lauvskog og barskog. For disse artene kan kommunen også godkjenne som tellende areal andre arealer som naturlig nyttes av vedkommende art.”
Utvidelse av tellende areal.
Da elgen på Sandsøy beiter på all innmark, også på fulldyrka mark, må vi kunne si at all innmark er noe som naturlig nyttes av elgen. Valdet mener derfor at tellende areal bør utvides til å gjelde all innmark, også fulldyrka mark.
Valdet er nå på 7300 daa tellende areal. Tar vi med all innmark, blir tellende areal på 8281 daa. Valdet ønsker med dette å søke om å få godkjent et tellende areal på 8281 daa.
MÅL
Nasjonale målsettinger:
Da kommunen ikke har vedtatt egne kommunale målsettinger, har valdet valgt å lage egne målsettinger som vi håper kommunen kan godta/vedta.
Valdets målsettinger:
På Sandsøy skal det være en produktiv og sunn elgstamme på et stabilt bærekraftig nivå som gir kilde til rekreasjon og næringsutvikling innen rammen av det naturgrunnlaget gir.
Forvaltningen av elgstammen skal tilpasses andre samfunnsinteresser og opprettholde det
biologiske mangfoldet. Med andre samfunnsinteresser prioriteres det her i første omgang:
Observert ku per okse i sett-elg skjema skal være mindre enn 1 for valdet.
Vesentlig avvik fra bestandsplanen og dens forutsetninger kan føre til at kommunen trekker
godkjenningen tilbake, eventuelt ikke godkjenner ny bestandsplan. Vesentlig avvik vil blant annet inntreffe når en feller mer enn 8 % (maksimal toleransegrense) i forhold til totalt antall
dyr i vedkommende alders/kjønns kategori i bestandsplanens kvote, dette forhøyet til hele dyr. -1-3 -3
-9
Delmål for valdet
bestandsplan og registrerte avvik til denne i planperioden.
RAPPORTERING
Følgende rapportering er pålagt valdet:
Gi kommunen oppgave over jaktlagets tildeling før elgjakta starter.
Ved utøvelse av jakt som medfører skadeskyting, skal kommunen kontaktes om ettersøk er resultatløst etter første dag. Ved eventuell skadeskyting følger de regler som er gitt i forskrift om utøvelse av jakt og fangst.
Jaktlaget skal levere sett elg skjema med vektregistreringer til kommunen senest 10 dager etter avsluttet jakt.
Innen 1. april melde til kommunen alle endringer som berører bestandsplanen (kvoter, grenser, tellende areal med mer).
Bestandsdata
BESTANDSDATA
Følgende er fellingsstatistikk er hentet fra hjorteviltregistret.
Sandsøy har i gjennomsnitt sett elg pr. dag på 7,22 . Dette tallet er langt høyere enn det nabokommunene har. Sett elg pr. jegerdag i gjennomsnitt andre steder i Troms er:
Dyrøy: 0,91, Ibestad: 0,67, Harstad: 0,90.
Årsaken til de høye observasjonstallene på Sandsøy kan en regne med skyldes at elgtettheten er svært stor i forhold til nabokommunene.
Sandsøy har 0,79 ku pr okse. Sett ku pr okse i gjennomsnitt andre steder i Troms:
Dyrøy: 2,05,
Ibestad: 2,2, Harstad: 1,42.
Vi tror det relativt lave tallet på antall sett ku pr. okse skyldes at elgkua er mer forsiktig med å gå ut på markene enn oksene nå ho har kalv.
Sett kalv pr. ku i gj. snitt på Sandsøy er 0,94
.
Aandre steder i Troms:
Dyrøy: 0,75,
Ibestad: 0,54, Harstad: 0,78
Gjennomsnittlig slaktevekt er nylig begynt å registreres. Våre nabokommuner har ikke begynt med det ennå. Slaktevektene kan sies å være gode.
Det er gode observasjoner fra fastboende og besøkende på Sandsøya som tilsier at elgbestanden er meget stor på øya. En ettermiddag høsten 2010, ble det talt 48 ulike elger samtidig på Slagstad. Av dette kan vi gå ut fra at det er minst 48 elg på øya, sannsynlig mange flere, kanskje det tredobbelte.
Økt beiting på innmark vår og høst.
På våren når det begynner å grønnes kommer elgen ut fra skogen for å beite på det nye næringsrike gresset på innmarka. På sensommeren beiter elgen på ”håa” etter første innhøsting. Dette har gitt merkbare tap av grovfor for bøndene på Sandsøy. Dette gjelder spesielt for 2. gangs innhøsting.
Beitetaksering
Alle som er på øya, kan se at elgen har beitet overalt, både i ut- og innmark. I skogen er det nesten bare voksen bjørk som får stå i fred, og det er knapt en produktiv bærbusk igjen i hagene. Dette mener vi er svært viktig å få dokumentert. Å gjennomføre takseringer som avklarer beitetrykket er derfor et av valdets viktigste delmål. Det er et godt hjelpemiddel for å føre en bærekraftig elgforvaltning. Elgvaldet håper at med økonomisk støtte fra kommunen/ fylkeskommunen, så kan vi gjennomføre beitetaksering på ettervinteren 2012.
Professor em. Knut Solbraa, Universitetet for miljø- og biovitenskap i skriver i artikkelen ”Beitetakseringer – hva kan vi bruke dem til?” at: ” Elgen kan kompensere for et dårlig vinterbeite med å gå over på nye beiteplanter og ved å øke vektene igjen på et godt sommerbeite. Dyrene viser derfor sjelden symptomer på dårlige vinterbeiter, i form av reduserte slaktevekter under jakta, før de primære beiteplantene er sterkt skadet.”
AVSKYTNINGSPLAN ETTER HJORTEVILTFORSKRIFTENE § 14
Mål: Reduksjon av vinterbeitende elg.
Vi vet ikke hvor mange elg det er på Sandsøy, men vi vet det er mange. For mange! Derfor ønsker vi å redusere bestanden. Før en beitetaksering er gjort, er det vanskelig å tallfeste hva som er en bærekraftig bestand her på øya, men det antas at det bør være færre enn 20 - 30 vinterbeitende elg på øya. Da vi mener det minst må være det dobbelte, sannsynligvis det tredobbelte, bør vi kunne bruke den såkalte 50%-regelen (Hjorteviltloven §6), slik at vi i gjennomsnitt kan skyte 8 elg hvis kommunen godkjenner økning i tellende areal årlig, eller totalt 24 elg i løpet av bestandsplanperioden.
For å redusere bestanden, bør vi skyte produktive hodyr. Utfordringen her er at de aller fleste kyr har en eller flere kalver i jakttida, følgelig må vi også regne med å måtte skyte kalver. I snitt er det observert 0,94 kalver pr ku, dvs. nesten en kalv per observerte ku.
Avskytningsplan pr. år i bestandsplanperioden:
70 % produktive hodyr (kyr eller kviger)
Kalvførende ku må ikke felles fra kalven. Årskalver (kalver som er født i år) skal ikke belastes jaktlagets kvote.
30 % frie dyr, men fortrinnsvis hodyr.
Elg innenfor kvota kan overføres fra ene året til det andre, dog kan det ikke skytes flere enn 24 elger i løpet av bestandsplanperioden.
REVISJON / OPPSIGELSE AV BESTANDSPLAN
Registreres det endrede forutsetninger for bestandsutviklingen kan valdet be om at avskytingsplanen revideres. Dette skjer etter vedtak på valdets årsmøte.
Etter planperiodens slutt (3 år) skal en evaluering av oppnådd målsetting gjøres av valdet i samarbeid med kommunen. Bestandsplanen revideres så ut fra konklusjonen i evalueringen.
Ved en evt. oppsigelse av avtalen, vil elgtildelingen for bestandsplanområdet bli gjort etter
hjorteviltforskriftenes § 15.
SØKNAD OM GODKJENNING AV BESTANDSPLAN
Bestandsplanområde Sandsøy søker med dette om godkjennelse av bestandsplanen.
_________________________ __________________________________
sted / dato valdansvarlig
Kommunens behandling av bestandsplanen
Bestandsplan fra bestandsplanområde Sandsøy elgvald
godkjennes _____ godkjennes ikke _____ for perioden 2011 – 2014.
_________________________ __________________________________
sted / dato kommunens viltansvarlig
Kart over hele valdet ble innsendt i fjor. Derfor vedlegges kun:
Medlemsliste
Liste over utmeldte 2010.
Viser for øvrig til valdets hjemmeside: www.sandsoy-elgvald.com. Her finnes bl.a. medlemsliste, protokoller og vedtekter.
Styret ved valdansvarlig Kirsten Slagstad.
Benn Olaf Tvedt
15.06.2011 22:51
Veldig godt jobba! Hilsen Benn Olaf
Kirsten
Tusen takk
18.06.2011 12:48
Nyeste kommentarer
15.06 | 15:25
Ser av vedtektene at en skal melde seg på jakta. jeg melder meg på for jakta i 2018 og 2019 og videre så lenge helsa holder og dere vil ha meg med. mvh Benn Olaf.
27.12 | 20:51
Hei, hvilken konto nr skal jeg bruke for å vipse penger for kjøpt elgkjøtt?
20.11 | 12:18
Hei.
Takk for opplysningen. Medlemskapet følger eiendommen. Dessverre klarer jeg ikke følge med på når eiendommer skifter eier. Beskjed må gies til meg.
19.11 | 22:12
Karl johansen gikk bort i 2006 . Gretha johansen er eier av eiendommen siden 2006